Zbog bogatstva pećinskog nakita i lepote Stopića pećina je najposećeniji speleološki objekat u Srbiji. Pećina je otvorena za posetioce 2009. godine, kada je sređena za turističke obilaske. Uređenje pećine je konstantno iz godine u godinu pa gosti, iako su je već posetili, rado se vraćaju jer uvek imaju nešto novo da vide.

O Stopića pećini rađene su brojne reportaže, snimane turističke emisije u kojima su prikazane njene bigrene kade, vodopad „Izvor života”, bigreni tobogan, „džinovski lonci”, dvorane i drugi darovi prirode.

Stopića pećina nalazi se na severoistočnoj strani planine Zlatibor, 19 kilometara od turističkog centra Zlatibor. Zbog svojih prirodnih karakteristika Stopića pećina je jedna od najznamenitijih pećina u Srbiji a Uredbom Vlade Republike Srbije 2005. godine stavljena pod zaštitu države kao spomenik prirode. Stopića pećina“ je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja kojim upravlja Turistička organizacija Zlatibor.
Stopića pećina dobila je naziv po zaseoku Stopići, pećina se nalazi na 711 metara nadmorske visine, na desnoj obali brze planinske reke Prištevice.

Ulaz joj je jedan od najvećih pećinskih otvora u Srbiji, visok 18 metara a širok 35 metara a kroz pećinu protiče Trnavski potok.
Ceo pećinski sistem dug je 1.691 metara i sastoji se od pet celina: Svetla dvorana ( koja zahvata deo od ulaza do granične linije dokle dopire dnevno svetlo, dugačka je 76 metara i zahvata površinu od 2.800 metara kvadratnih), Tamna dvorana (zahvata deo gde prestaje dnevno svetlo i počinje mrak, dugačka je 98,5 metara i zahvata površinu od 1.200 metara kvadratnih). Svetla i tamna dvorana su siromašne pećinskim nakitom, zidovi su goli i stenoviti dok je Sala sa kadama bogata pećinskim nakitom. Sala sa kadama dugačka je 30 metara i zahvata površinu od 450 metara kvadratnih a krase je zanimljive bigrene kade. Velike bigrene kade po kojima je pećina poznata su različite širine i dužine.Tokom kišnih perioda, voda od kiše, otapanja snega i drugih padavina dospeva u pećinu kroz pukotine u zemlji i dospeva u Kanal sa kadama i puni kade vodom. Voda se preliva iz jedne kade u drugu i iz vode se oslobađa kalcijum karbonat čije naslage formiraju bigrene pregrade. U periodu povećane količine padavina voda se preliva preko kada i stvara dopadljiv prikaz za posetioce.

Kanal sa kadama vodi do Trnavskog potoka, koji pri većim vodama formira jedinstven podzemni vodopad, nazvan ‘’ Izvor života ‘’, visine 9,44 metra, koji je vrlo je bučan.
Iza vodopada „Izvor života“ nalazi se Rečni kanal čija je ukupna dužina je 795 metara. Rečni kanal bogat je pećinskim nakitom. Od živog sveta u pećini su nastanjeni slepi miševi, paukovi i rečni rakovi.
Zbog bogatstva pećinskog nakita i podzemnih prirodnih lepota Stopića pećina je atraktivna za turističke obilaske. Pored brojnih gostiju iz Srbije i zemalja regiona, Stopića pećinu posećuju turisti iz svih krajeva sveta.
Stopića pećina se može posetiti tokom cele godine, svakog dana, u okviru radnog vremena pećine.

Radno vreme Stopića pećine:
24.oktobar – 05.april – od 09.30 do 16.30
06.april – 15.jul – od 09.30 do 18.00
16.jul – 10. septembar – od 09.30 do 19.00
11.septembar – 23. oktobar – 09.30 do 18.00

Cene ulaznica:
Odrasli – 250 dinara
Deca od 7 do 15 godina – 150 dinara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.