Budimpešta ima puno mesta za zabavu i aktivnosti za decu. Na mnogim lokacijma na otvorenom i zatvorenom ima zanimljivih dečjih stvari u kojima će uživati cela porodica.
Budimpešta takođe nudi veliki izbor događaja i festivala koji su odlična zabava za decu.

Aktivnosti na otvorenom u Budimpešti
Budimpešta ima veliki broj uređenih parkova i zelenih površina gde možete uživati sa svojom decom na svežem vazduhu i brojnim zabavnim aktivnostima.

Prvi na listi je Gradski park (Városligeti Park) jer je jedan od najlepših parkova u gradu. Park je smešten iza Trga Heroja, pored lepo uređenih zelenih površina tu je i gradsko jezero kao i mnogo dečijih igrališta. U parku su smešteni Zoo vrt i Botanička bašta, banja Sečenji, zamak Vajdahunyad.

Na jezeru gradskog parka u proleće i leto ne propustite vožnju pedalinama a klizanje zimi.

Zoološki vrt – sva deca vole životinje i rado posećuju zoo vrt, uživaju na otvorenom i posmatraju svoje omiljene ljubimce. Zoološki vrt se nalazi u Gradskom parku, otvoren je svakog dana, čak i za državne i verske praznike a radno vreme pogledajte na https://zoobudapest.com/en/plan-your-visit/opening-hours.
Porodična ulaznica za dvoje odraslih i dvoje dece je 9500 HUF ( oko 27 EUR ).
Detaljan pregled cena ulaznica možete videti na https://zoobudapest.com/en/plan-your-visit/buy-tickets

Da li znate da se nilski konji u Zoo vrtu u Budimpešti kupaju u termalnoj vodi? Kako je to moguće? Termalna voda dolazi iz izvora banje Sečenji do bazena gde se oni kupaju. Kako se nilski konji obično ne razmnožavaju u zoo-vrtovima, blagotvorno dejstvo vode je pospešilo da par nilskog konja dobije bebu nilskog konja. Prema rečima stučnjaka ovaj izuzetan događaj pripisan je lekovitim svojstvima termalne vode.

Veliki budimpeštanski Cirkus – Pozornica koja oživljava magiju uz pomoć mađioničara, akrobata, klovnova i žonglera je gradski cirkus koji je smešten u Gradskom parku (Városligeti Park) u Budimpešti. Izvođači ovog cirkusa svake godine vredno rade i uvek spremaju nove predstave. Najatraktivniji deo za decu su nastupi u kojima učestvuju egzotične i domaće dresirane životinje. Cene ulaznica se kreću od 1500 HUF do 4500 HUF ( od 5 – 13 EUR ) u zavinosti od kategorije a detaljnije na https://fnc.hu/eloadas-idopontok/

Za sve ljubitelje lova, ribolova, vinogradarstva, poljoprivrede, šumarstva tu u Gradskom parku nalazi se Muzej i biblioteka mađarske poljoprivrede koji se nalazi u dvorcu Vajdahunyad. Muzej predstavlja najveću zbirku poljoprivrednih i agrarnih izložbenih stvari u Mađarskoj i svetu. U njemu se često održavaju događaji/festivali za porodice sa decom.

Interesantan park u Budimpešti je Olimpia Park. To je lep manji park za decu sa igralištem koji se nalazi na samoj obali Dunava blizu zgrade Parlamenta. Ima nekoliko tobogana i drugih igračaka za decu. Olimpia Park je posvećen je osvajačima zlatnih medalja na Olimpijskim igrama za Mađarsku čija su imana urezana na mermernim pločama.

Budimpešta ima još nekoliko prelepih parkova: park Karolyi, parkovi na Erzsebet teru i Szabadsag teru koji nalaze se u centru grada.

Naredni predlog je da povedete svoju decu na krstarenje Dunavom!
Možete izabrati dnevno krstarenje sa obrokom ( ručkom na bazi švedskog stola ) ili bez obroka / samo piće i tako uživati u posmatranju Budimpešte sa reke.
Brodovi poseduju velike panoramske prozore i pružaju mogućnost predivnog pogleda na znamenitosti koje se nalaze na obali Dunava.

River – Ride
Najneobičniji prevoz u gradu je svakako River Ride. Putnicima se prvo pruža obilazak grada autobusom sa vodičem kroz ulice centra Budimpešte ali pravo uzbuđenje počinje kada se autobus približava obali reke i ulazi pravo u vodu i počinje da plovi Dunavom. Postoji duži i kraći program ovog razgledanja.

A Ride on the Eye – Veliki točak na Erzsébet tér-u samom centru grada je super atrakcija za decu. Ukoliko se ne plaše visine, vožnja na novom točku će ih zaseniti fantastičnim prizorom. Vožnja budimpeštanskim velikim točkom traje od 8-10 minuta.
Možete se voziti svakoga dana i tokom prazničnih perioda Uskrsa i Božića.
Veliki točak sa svojom konstrukcijom visine 65 m je najveći točak u Evropi koji nudi fenomenalan panoramski pogled na grad.
Pored budimpeštanskog velikog točka ovaj park sadrži lepo uređenu zelenu površinu sa novim klupama, fontanom, jezercetom i odličan je za provođenje vremena.

Kod jezera na trgu Erzsébet nalazi se kulturni centar Akvarium Klub sa umetničkim izložbama, muzičkim programima i veoma je popularno mesto za koncerte i festivale. Gastronomska ponuda im je takođe dobra, ovde možete doručkovati, ručati…

Budimpešta je grad prepun kupatišta, bazena, aqua parkova, temalnih bazena. Tokom vrelih letnjih dana ništa nije tako osvežavajuće od kupanja. Dobra vest je da kupanje nije ograničeno samo na letnje mesece, jer Budimpešta ima mnogo termalnih bazena gde se možete kupati zimi.

Palatinus je populatno kupalište koje se nalazi na ostrvu Margaret. Ima 15 bazena, dosta tobogana i fantastično okruženje. Poseduje i zatvoreni deo sa dečijim bazenom, termalnim bazenom i bazenima za kupanje, tako da je kupalište otvoreno tokom cele godine. Cene ulaznica pogledajte na: https://en.palatinusstrand.hu/prices

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.