Budimpešta ima puno mesta za zabavu i aktivnosti za decu. Na mnogim lokacijma na otvorenom i zatvorenom ima zanimljivih dečjih stvari u kojima će uživati cela porodica.
Budimpešta takođe nudi veliki izbor događaja i festivala koji su odlična zabava za decu.

Trambolina park za decu u Budimpešti

Cyberjump na više od 3.000 kvadratnih metara prostora predstavlja jedan od najvećih trambolina parkova u Evropi. Ogroman zatvoren prostor namenjen tinejdžerima a i mlađoj deci uz pratnju roditelja je novi centar za razonodu.
Cena za sat vremena za dve odrasle osobe i jedno dete je 6750 HUF ( oko 18 eur ) a kompletan cenovnik pogledajte https://buda.cyberjump.hu/arak-nyitva-tartas.

Muzej železnice na otvorenom

U Tatai ulici broj 95 u Budimpešti nalazi se mađarski železnički muzej. Idealno mesto za ljubitelje starih lokomotiva i vagona kao i decu koja vole crtani “Tomas i drugari“. Muzej je na otvorenom i prostire na više od 70.000 kvadratnih metara, sadrži preko sto eksponata, uglavnom su to železnička vozila i oprema. Muzej radi od maja do novembra svakog dana osim ponedeljka u periodu od 10-18h.
Cena porodične karte za dvoje odraslih i dvoje dece je 4600 HUF ( oko 12 eur ).
Za više informacija posetite http://www.vasuttortenetipark.hu/en

Future Park ili park budućnosti je impresivno naučno mesto za decu u Budimpešti!

Interaktivni centar koji su osmislili japanski stručnjaci nalazi se u Andrassi ulici broj 39. Posetiocima odnosno deci pruža prostor za učenje mnogih naučnih, obrazovanih stvari kroz igru. Magičan svet znanja možete posetiti svakog dana od 10-20h, cena za dvoje odraslih i dvoje dece ( do 12 godina ) je 8900 HUF ( (oko 25 eur ) odnosno 9900 HUF ( oko 27 eur ) vikendom. Ulaz je besplatan za decu mlađu od 3 godine.

PALATA ČUDA – Centar naučnih čuda – Csopa

Csopa – Centar naučnih čuda nalazi se u Budimpešti u Bécsi ulici 38-44 u Buda EG Šoping Centru. Csopa je mesto gde je nauka popularna, mesto gde je zabavno učiti. Na 5000 m2, na 2 nivoa, deca mogu da istražuju više od 250 interaktivnih igara, 9D bioskop, 4 tematske escape rooms i još mnogo toga. Centar ima veliki izbor praktičnih naučnih igara i eksperimenata koji pomažu deci da na razigran način razumeju naučna pravila i činjenice.
Ulaznica za dvoje odraslih i 1 dete je 10.000 HUF ( oko 27 eur ).

Tropikarijum je spektakularan akvarijum smešten u tržnom centru Campona koji se nalazi u 22 kvartu u Budimpešti u ulici Nagytétényi út 37-43. U Tropikarijumu se mogu videti mnoge životinje a najatraktivnije su ajkule koje se mogu videti u velikim akvarijumima kao i u staklenom tunelu dužine 12 metara kroz koji ajkule plivaju. U Tropikarijumu se pored ajkula mogu videti manje ribe, gmizavci, aligatori, mali majmuni, egzotične ptice, insekti… Ukoliko ste zainteresovani da vidite šta jedu stanovnici tj. životinje budite u Tropikarijumu u ovim terminima: hranjenje ajkula četvrtkom od 14:30 a zmija ponedeljkom od 14:00. Da li biste hteli sami da nahranite Koi šarane? Samo treba da kupite hranu za njih iz aparata predviđenih za prodaju njihove hrane i bacite im u vodu.
Ulaznice:
odrasla osoba: 2 700 HUF ( oko 7,5 eur )
deca (4-18 godina), stariji (stariji od 65 godina): 2000 HUF ( oko 5,5 eur )
deca do 4 godine: besplatno
porodica (2 dece+2 odrasle osobe): 8 800 HUF ( oko 24 eur )

Millenaris Park

Nekada industrijska zona a danas jedan od najvećih kulturnih centara u Budimpešti, nalazi se u Feni ulici broj 20-22 na nekoliko minuta hoda od tržnog centra Mammut. Predstavlja moderan kulturni kompleks za decu i odrasle. Park ima izložbene hale za izložbe poput LEGO, DINO, SVEMIRSKE IZLOŽBE kao i mnoge dečje i porodične programe. Millenaris je jedno od omiljenih mesto za decu sa fantastičnim igralištem i jezerom. Tokom godine se organizuju razne radionice, predstave i muzički programi sa ciljem da se deca upoznaju sa muzikom i muzičkim obrazovanjem. Više o parku pogledajte na https://www.millenaris.hu/

Lavirint – Budimski dvorac

Šetnja kroz Lavirint koji se nalazi ispod Budimskog zamka je jedna od najposećenijih atrakcija za stariju decu odnosno tinejdžere i odrasle. Obilazak podzemnih tunela i pećina Budimskog zamka privlači turiste da posete mesto koje je jedno od najstarijih delova Budimpešte. Lavirint se možete obići samostalno ili sa vodičem. Noćni obilasci uz svetlost fenjera sa početkom u 18h definitivno su uzbudljivi.

Za mlađu decu obilazak lavirinta može biti prestrašan zbog prolaska kroz mrak i hladne hodnike dok odraslima i tinejdžerima neće predstavljati zastrašujuće iskustvo. Utisci turista o obilasku lavirinta su potpuno različiti, nekima je zanimljivo, mnogima neverevatno dok je pojedinima strašno i zbunjujuće.
Lavirint se može posetiti svaki dan od 10h-19h ( poslednji ulaz 18:30).
Plaćanje ulaznica može biti samo u gotovini u mađarskim forintama. Cena za odrasle je: 3.000 HUF ( oko 8 eur ) za dete (mlađe od 12 godina): 1.000 HUF ( oko 3 eur ).
Adresa: Lavirint je u ulici Uri 9, Budimpešta.

Muzej flipera

Muzej flipera koji se nalazi u Budimpešti je odlična zabava za decu a nas odrasle za trenutak vraća u detinstvo dok smo kao deca stajali ispred ovih blistavih mašina i uzbuđeno pratili lopticu koja se spušta niz tablu uz svetla i zvuke flipera.
Muzej flipera se nalazi u Radnóti Miklós ulici broj 18.
Radno vreme muzeja:
Sreda, četvrtak, petak: od 16 do 24h, subota: od 14 do 24h, nedelja: od 10 do 22h
Ponedeljak i utorak: zatvoreno.
Cena ulaznice za odrasle je 3500 HUF ( oko 10 eur ), karta s popustom koja važi za sve ispod 26 godina i preko 62 godine je : 2500 HUF (oko 7 eur )
Cena ulaznice podrazumeva ulazak u muzej ( čime se finansira njegovo očuvanje i dalji razvoj ) a posetioci mogu da isprobaju sve flipere odnosno eksponate u muzeju.
Fliper mašine su podešene tako da ne prihvataju novčiće ni žetone nego možete slobodno na njima igrate dok ste u muzeju.

Prirodnjački muzej

Proučite svet dinosaurusa; saznajte tajne minerala, stena, dragulja; otkrijte predivan živi svet koralnih grebena u Mađarskom prirodnjačkom muzeju. Muzej (Magiar Termeszettudomanii Muzeum) se prostire na oko 5000m2, na više nivoa i ima interaktivne izložbe za zabavu i obrazovanje dece..Izložbena zgrada nalazi se u ulici Ludovika tér 2-6. Do muzeja možete doći plavom metro linijom M3 ( stanica Klinikak ) ili tramvajem broj 24 ( stanica Oradea Square ). Radno vreme muzeja je svakog radnog dana od 10-18h osim UTORKA. Utorkom je muzej zatvoren.
Porodična karta (2 odrasle osobe + 1 dete od 6-18 godina): 5000 HUF ( oko 13 eur ), ulaz je besplatan za mlađe od 6 godina ).
Detaljan cenovnik pogledajte na: http://www.nhmus.hu/hu/informaciok/belepodijak

Božićne aktivnosti i programi

Budimpešta je domaćin nekoliko festivala i prazničnih sajmova koji nude mnogo besplatnih programa za decu od kraja novembra do Božića/Nove godine. Budimpešta se svake godine intenzivno priprema za praznik Božić koji se u Mađarskoj slavi 24, 25 i 26 decembara. Na različitim lokacijama u centru grada posetioce očekuju tri velika praznična sajma: na Vörösmarty téru, ispred Bazilike Szent István i u parku Városháza sa nizom besplatnih programa za decu.

Slatkiši u Budimpešti

Budimpešta ima puno odličnih poslastičarnica u kojima deca mogu uživati u fantastičnim mađarskim kolačima, pogledajte naših 10 predloga gde da povedete decu na slatkiše.

Kartica za decu

Budapest Card for Children je gradska kartica za decu od 6 do 18 godina kartica, važi 72 sata, odnosno 3 dana, a pruža pogodnosti kao što su: besplatan javni prevoz, besplatan ulaz u mnoge muzeje i galerije, popust od 25% na cenu ulaznice za Zoo vrt i Botaničku baštu, popust od 20% na ulaznice u zatvorene termalne bazene kao i niz drugih popusta.
Cena kartice je 33 EUR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *