Budimpešta ima puno mesta za zabavu i aktivnosti za decu. Na mnogim lokacijma na otvorenom i zatvorenom ima zanimljivih dečjih stvari u kojima će uživati cela porodica.
Budimpešta takođe nudi veliki izbor događaja i festivala koji su odlična zabava za decu.

Vodeni park Aquaworld

Aquaworld je fantastičan vodeni park na adresi Ives ut 16 u Budimpešti. Aquaworld je preporuka za celu porodicu, jedan je od najvećih zatvorenih vodenih parkova u Evropi i nudi nezaboravnu zabavu tokom cele godine. Sadržaj ovog kompleksa prilagođen je svim uzrastima kako bebama, deci tako i odraslima. Poseduje zatvorene i otvorene bazene, bazen sa talasima, bazen za surfovanje, bazen za ronjenje, dečje bazene, nekoliko đakuzi bazena, 11 tobogana a za ljubitelje spa tu je ’’ Svet sauna ’’. Ukoliko ste gosti hotela koji je povezan sa Aquaworld zabava može trajati danima.
Cene ulaznica: https://www.aquaworldresort.hu/en/aquaworld/prices_and_opening_hours/prices_opening_hours

Ukoliko volite planinarenje, pođite uz šumovita brda Budima koja su ujedno i pluća Budimpešte. Brda Budima možete istražiti vožnjama poput: dečje železnice ( Gyermekvasút ), žičare (Libego) ili železnice Cogwheel (Fogaskereku).

Gyermekvasút je najveća dečja železnica na svetu. Osim mašinovođe, ovim vozovima upravljaju deca od 10-14 godina pod nadzorom odraslih. Laka železnička pruga omogućava da deca kontrolišu kretanje vozova. Plaćanje je isključivo u HUF u gotovini.
Cena karata za odrasle i decu potgledajte na https://gyermekvasut.hu/en/prices

Žičara Zugliget (Libego) u brda Budima možete doći na zabavan način uz pomoću žičare koja vozi od Zugliget -a do vidikovca Erzsébet, uz brdo Janoš za nekih 15 minuta, pružajući panoramski pogled na okolinu Budima. Povratna karta košta 1.600 HUF ( oko 4,5 eur ).

Železnica Cogwheel (Fogaskerekű) – Budimpeštanska železnička pruga kojom možete uživati u budimskim pejzažima.

Oblast Normafa u Budimpešti je popularno turističko mesto u Budimskim brdima. Uglavnom je poznato po panoramskim pejzažima i svežem vazduhu. Normafa je zimi omiljeno lokalno mesto za skijanje i sankanje kad sneg prekrije breg. Mnoge škole skijanja ga koriste za obuku i kurseve skijanja. Gornji deo staze ima blagi nagib koji je idealan za početnike, dok je donji deo strmiji i preporučuje se samo iskusnim skijašima. Međunarodnom kategorizacijom gornji deo je klasifikovan kao „plav“, a donji „crven“.

Brdo Gellert takođe je sjajno mesto za porodice sa decom. Brdo je lako dostupno iz centra grada i ima odlične parkove i igrališta. Sa vrha brda možete uživati u jednom od najlepših pogleda na Budimpeštu. Na brdu ćete pronaći mnoge istorijske spomenike. Brdo i njegova okolina su deo UNESCO-ve svetske baštine.
Turističke atrakcije brda Gellert su: Statua biskupa Saint Gellert, crkva Saint Gellert u pećini i statua odnosno kip slobode.

Velika bronzana statua je spomenik biskupu Saint Gellert-u i obeležava mesto njegovog pogubljenja. Gellert (Gerard) je bio venecijanski misionar koji je trebalo da preobrati domaće Mađare u hrišćane ali u 10. i 11. veku bilo je mnogo Mađara koji su se opirali novoj veri. Legenda kaže da su ga Mađari koji su se tada opirali hrišćanskoj veri ugurali u bure sa šiljcima, a zatim ga bacili sa brda Gellert, da bi pao u reku gde se udavio.

Kip slobode (Szabadsag szobor) na vrhu brda Gellert je bronzana statua žene koja drži palmin list. Postala je simbol mađarske prestonice i može se videti iz gotovo svih delova grada jer je visine 14 metara i stoji na postolju od 26 metara.

 

Crkva Saint Gellert u pećini je domah preko puta ulaza u kupalište banje Gellert.

Citadella je utvrđenje odnosno tvrđava na vrhu brda Gellert. Privlačna lokacija u Budimpešti koja je takođe popularan vidikovac. Vredi doći ovde i uživati u pogledu koji oduzima dah. Sa terase kafića koji se ovde nalazi imate jedan od najboljih pogleda na grad.

Skejt park

Najveći evropski skejt park je odlična razonoda za decu koja su ljubitelji sporta na točkovima. Skejt park se zove Görzenál – Budapest Garden a nalazi se u Árpád fejedelem ulici na broju 125. Park čeka aktivne ljubitelje sporta od 1995. godine.
Osim skejta, tu možete voziti BMX bicikle, pozabaviti zidnim penjanjem, skakanjem po trampolini.
Više detalja na https://www.facebook.com/gorzenal.budapestgarden/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.