Budimpešta je glavni grad Mađarske, prelepa evropska prestonica koja leži na obali reke Dunav. Budimpešta je nastala spajanjem Pešte koja se nalazi na istočnoj strani grada i levoj obali reke sa Budimom i Obudom koji su smešteni na zapadnoj strani grada i desnoj obali Dunava. Danas ove delove grada spajaju mostovi ( ukupno 9 ) koji spadaju najlepše mostove u Evropi.

Most koji je prvi izgrađen i koji je prvi spojio Peštu i Budim je Sečenjijev lančani most. Most je dobio ime po grofu Ištvanu Sečenjiju mađarskom političaru i reformatoru koji je bio i finansijer izgradnje mosta.

Zanimljiva je anegdota vezana za ovaj most a to je da skulpture lavova koje se nalaze na samom ulazu na most nemaju jezik. Sklupture lavova imaju jezik ali se oni ne vidi jer lavovi leže na kamenim blokovima i sa mosta ih nije moguće videti. Skluptor mosta je bio toliko posramnjen, jer ga je tadašnje stanovništvo izrugivalo zbog toga, da je skočio u Dunav i tako okončao život.

Pored Sečenjijev lančanog mosta grad povezuju ali i ulepšavaju i mostovi: Arpad most, Međeri most, Eržebet most, Rakoci most, Petefi most…
1.

Zgrada mađarskog parlamenta

Zgrada mađarskog parlamenta pored svoje ustavotvorne i zakonodavne uloge koju ima u političkom sistemu izuzetano značajna kao deo turističke ponude. Zgrada Parlamenta je prepoznatljiva i upečatljiva građevina u neogotičkom stilu. Nalazi se na samoj obali Dunava na peštanskoj strani jer je Pešta uvek bila politički centar Mađarske kao i glavi grad nekadašnje Ugarske.
2.

Trg Heroja i Milenijumski spomenik

Trg Heroja ili Hősök tere spada u glavne atrakcije Budimpešte jer je jedan od najvažnijih trgova glavnog grada. Trg Heroja se nalazi pored Gradskog parka u neposrednoj blizini centra Budimpešte na kraju Andraši Bulevara. Spomenik Milenijum je centralni spomenik Trga sa statuama sedam poglavara Mađarskog naroda kao i važnim ličnostima iz mađarske istorije. Na Trgu se nalaze i Muzej lepih umetnosti kao i Palata umetnosti.


3.

Budimski dvorac

Budimski dvorac je nekadašnja kraljevska palata koja je danas jedna od glavnih turističkih i kulturnih središta Budimpešte. U dvorskom kompleksu se nalazi Nacionalna biblioteka, Mađarska nacionalna galerija, Istorijski muzej. Budimski dvorac sa okolinom deo je Svetske kulturne baštine.
4.

Ribarske kule

Ribarska tvrđava ili Ribarske kule ( Halászbástya ) su atraktivna turistička ponuda Budimpešte i spada u najpoznatije spomenika grada. Ribarski bastion se nalazi u blizini Budimskog dvorca.

Sa njegovih sedam visokih kamenih kula koje su simbol sedam poglavara Mađarskog naroda koji su osnovali Mađarsku  pruža se fenomenalan pogled na Dunav, Peštu i zgradu Mađarskog parlamenta.
5.

Crkva svetog Matije

Crkva svetog Matije ili Matijaševa crkva je katolička crkva koja se nalazi pored Ribarske tvrđave i Budimskog dvorca. Crkva je prema predanju prvobitno bila izgrađena 1015  po nalogu kralja Svetog Stefana (Svetog Stjepana, St. Stephen, Szent Istvan) ali je kasnije dobila ime mađarskom kralju Matiji Korvinu koji je pokrenuo njenu obnovu jer je bila oštečena više puta tokom ratova. Kralj Matija Korvin se dva puta venčavao u toj crkvi i od tada je uvedeno da se u njoj održavaju kraljevska venčanja i krunisanja. U crkvi se nalazi i Muzej crkvenih umetnosti gde je najdrgoceniji eksponat kruna Svetog Stefana (Svetog Stjepana, St. Stephen,  Szent Istvan ).


6.

Bazilika Svetog Stefana

Szent István Bazilika, bazilika Svetog Stefana ( St. Stephen’s Basilica ) je rimokatolička bazilika koja je posvećena mađarskom kralju Svetom Stefanu (Stjepanu Svetom, Szent Istvanu) čija se desna ruka danas čuva u relikvijaru bazilike. Bazilika u dve kupole ima pet malih i jedno veliko zvono, ukupno šest. Veliko zvono je teško 9250 kilograma i ima prečnik 252 centimetara, oglašava se retko, obično samo dva puta godišnje. Veliko zvono ove Bazilike sa svojim dimenzijama je najveće zvono u Mađarskoj.
7.

Sinagoga u Budimpešti

Sinagoga u Budimpešti nalazi se u Dohanji ulici ( Dohány u. 2 ) i najveća je Sinagoga u Evropi. Sinagoga u Budimpešti je centar odnosno kuća molitve i okupljanja u koju može da stane 3000 ljudi.
8.

Gellért

Gelert ( Gellért ) Gellert Baths and Spa – je jedinstven deo grada Budimpešte za sve ljubitelje spa i wellnesa. Budimpešta je jedinstvena po tome što je velegrad, evropska prestonica a poseduje izvore lekovite vode. Iz prirodnih termalnih izvora kojih ima 118 izvire topla  termalna voda koja je temperature od 27 do 78 Celzijusa. Budimpešta je zbog ovoga i dobila naziv Grad Banja jer poseduje veliki broj termalnih izvora koji su upotpunjeni medicinskim ustanovama za lečenje.

Kupalište Gellert poseduje ukupno 12 jednica za kupanje: veliki i mali šumeći bazen sa termalnom vodom, tri spoljna bazena sa termalnom vodom i osam termalnih kupatila sa termalnom vodom. Voda je bogata magnezijumom, kalcijumom, sulfat-hloridom, hidrogen-karbonatom, fluoridnim jonima i natrijumom i pomaže u lečenju mnogih bolesti.


Wikipedia – Nikodem
9.

Cipele na obali Dunava

Cipele na obali Dunava je spomenik, kojeg čini 60 pari gvozdenih cipela poređanih na keju na samoj obali Dunava u blizini mađarskog parlamenta u Budimpešti, posvećene su žrtvama koje su streljane i čija tela su bačena u reku. Gvozdene cipele raznih veličina i oblika predstavljaju cipele žena, muškaraca i dece Jevreja koji su ubijeni od strane mađarskih nacista tokom 1944 i 1945 godine. Žrtvama je prvo naređeno da se izuju pre streljanja kako bi cipele ostale neprijatelju jer su cipele  tada bile oskudna i vredna roba.
10.

Tropikarijum

Tropikarijum u Budimpešti je smešten u tržnom centru Campona koji se nalazi u 22 kvartu u ulici Nagytétényi út 37-43. U Tropikarijumu se mogu videti mnoge životinje a najatraktivnije su ajkule koje se mogu videti u velikim akvarijumima kao i u staklenom tunelu dužine 12 metara kroz koji ajkule plivaju. U Tropikarijumu se pored ajkula mogu videti manje ribe, gmizavci,  lenji aligatori, mali majmuni egzotične ptice, insekti…