Letovališta na Sitoniji

Sitonija je poluostrvo koje se nalazi u južno od centralnog dela Halkidikija i središnje je poluostrvo na Halkidikiju.

Planinski pejzaž i peščane plaže čine poluostrvo Sitoniju posebnim.

Njene prelepe, uređene plaže sa plavom zastavicom, kristalno čisto more i odlična turistička infrastuktura privlači jako veliki broj turista.

Posetioci mogu da biraju između apartmana i hotela jer Sitonija zadovoljava potrebe i najzahtevnijih putnika. Letovališta na Sitoniji imaju tradicionalne taverne, riblje taverne sa svežom ribom, restorane, kafiće, barove, beach barove, restorane brze hrane i supermarkete. Najpopularnija turistička mesta Sitonije su: Nikiti, Neos Marmaras, Sarti, Vurvuru, Toroni, Sykia, Metamorfosi…

Axios Travel & Logistics i ove sezone organizuje minibus prevoz do Grčke.

Nikiti

Nikiti je veoma popularno letovalište, primorski grad na Sitoniji udaljen 105 km od Soluna. Tokom leta grad je prepun turista jer Nikiti ima sve što je potrebno i najzahtevnijima. U Nikitiju postoji mnogo mogućnosti za smeštaj kao što su delux hoteli na nekoliko metara od mora, apartmani i vile kao i ekonomičniji hoteli a ono što će odmor učiniti nezaboravnim je kupanje kako na gradskoj plaži tako i na obližnjim plažama.

Tradicionalne taverne, riblji rstorani sa svežom ribom, kafići, barovi, beach barovi, restorani brze hrane i supermarketi. Pravo uživanje u lepotama Sitonije je kada možete, svaki dan da posetite drugu plažu…neke od njih su Akti Ai Gianni, plaža Spathies, plaža Karidi u Vurvuruu, plaža u Elia Nikitisu i plaža Koviou.

Neos Marmaras

Neos Marmaras je najveće primorsko mesto na Sitoniji. Svake godine hiljade turista ga poseti i uživa u prelepim plažama, prelepom pejzažu, noćnom životu, šetnjama i kupovini. U Neos Marmarasu ćete naći poštu, banku, privatne klinike, apoteku, druge službe… pored toga centar Neos Marmarasa ima mnogo prodavnica kao što su supermarketi, butici gde možete kupiti ono što vam zatreba.

Neos Marmaras je mesto koje pored dve plaže u samom mestu ima veliki broj plaža u okolini. Osim plaže Porto Karras na kojoj su smešteni hoteli Porto Karras Sithonia i Porto Karras Meliton , u blizini Neos Marmarasa, postoje i druge plaže koje vredi posetiti, počevši od plaže Ai Giannis a na nekoliko kilometara dalje nalaze se plaže Spathies, Akti Koviou, Akti Kalogrias, Lagomandra, Akti Elias, Paradeisos i Tristinika.

Na planini iznad Neos Marmarasa na udaljenosti od 5 km nalazi se tradicionalno selo Partenonas. To je istorijsko selo sa kamenim kućama i kaldrmisanim ulicama sa predivnim pogledom. U selu Partenonas možete posetiti crkvu Svetog Stefana. Predlažemo vam da provedete popodne u poseti selu kako biste probali tradicionalne kulinarske specijalitete i uživali u zalasku sunca.

Vurvuru

Vurvuru je turističko naselje koje se nalazi u severoistočnom delu Sitonije na Halkidikiju i udaljeno je oko 103 km od Soluna. Vurvuru je okružen borovom šumom, ima prelepe plaže i svakako je destinacija koju treba da posetite tokom odmora na Halkidikiju. Sve plaže u okolini su prelepe, sa peščanim obalama i mirnom vodom. Najpoznatije od njih su plaža Karidi, Livari i plaža Mpara.

U Vurvuruu ima mnogo apartmana, vila i hotela gde možete biti smešteni. Ovde ćete naći sve što vam je potrebno za boravak kao što su restorani, picerije, barovi, kafići i supermarketi, prodavnice.

Sarti

Sarti je primorsko letovalište sa mnogo turista tokom letnjih meseci. Nalazi se na istočnoj strani poluostrva Sitonija i udaljeno je 135 km udaljeno od Soluna. Duga plaža 3 km svake godine dobija plavu zastavu zbog čiste vode i uređenosti.

Duž plaže se nalaze sve vrste prodavnica, restorana, barova i klubova koji turistima pružaju sve što je neophodno za dobar odmor i uživanje. U Sartiju ima mnogo apartmana za iznajmljivanje i manjih hotela. U Sartiju možete uživati u sportovima na vodi kao što su ronjenje, surfovanje, vožnja kajakom i skijanje na vodi.

Porto Koufo

Porto Koufo je malo ribarsko mesto, nalazi se 25 km od Neos Marmarasa. Porto Koufo je velika luka u Grčkoj i tu je skoro svi ribarski brodovi u regionu istovaraju svoj ulov. Porto Koufo takođe ima odlične taverne u kojima ćete jesti najsvežiju ribu na Halkidikiju.

Porto Koufo uveče potpuno oživi, jer se sa čitave Sitonije sjate turisti koji žele probati specijalitete u tavernama uz zvuke buzukija. Za miran porodični odmor plaža Porto Koufo ponudiće vam opuštanje…a iz Porto Koufa možete lako obići popularne plaže Destenika, Tristinika, Kalamitsi, Klimataria, Kriaritsi…

Ormos Panagias

Ormos Panagias je malo turističko mesto u severoistočnom delu Sitonije na Halkidikiju. Mesto je veoma popularno tokom leta, turisti dolaze na plažu Trani Ammouda koju zovu i Grčka Kopakabana zbog njene dužine i egzotičnog pejzaža.

Mesto ima i svoju luku gde možete iznajmiti čamac i posetiti obližnja ostvra. Za svoj boravak možete izabrati smeštaj u apartmanima a postoji i luksuzni hotel Antigoni Beach Resort koji se nalazi na samoj obali mora. Mesto ima sve što je potrebno za boravak, restorane, prodavnice, kafiće…

Toroni

Toroni na Halkidikiju je primorsko selo na jugozapadnoj strani Sitonije koje se prostire duž ogromne peščane plaže sa plitkom i mirnom vodom. Udaljen je 26 km od Neos Marmarasa i oko 128 km od Soluna.

Toroni ima prodavnice, restorane, picerije i supermarkete. Na plaži se nalazi mnogo barova u kojima možete uživati tokom dana. Plaže ovog područja su magične i sigurno će vas impresionirati.

Porto Carras

Porto Carras je prestižni hotelski kompleks i jedan od najpoznatijih u severnoj Grčkoj. Izgrađen je na površini od 17.000 hektara pokrivenoj borovima. Sastoji se od dva hotela sa pet zvezdica, PortoCarras Sithonia i Porto Carras Meliton.

Osim plaže Porto Karras, postoje i druge plaže koje vredi posetiti, kao što je plaža Ai-Giannis a nekoliko kilometara dalje nalaze se plaže Spathies, Akti Koviou, Akti Kalogrias, Lagomandra, Akti Elias, plaža Paradisos i plaža Tristinika.

Sikija

Sikija je jedno od najvećih mesta na Sitoniji, a nalazi se 160 km od Soluna. Nalazi se na jugoistočnoj strani poluostrva, plaža u Sikiji je duga peščana plaža sa plitkom vodom. Nagrađena je plavom zastavom i idealna je za porodice i ljubitelje prirode.

Na plaži se nalaze restorani u kojima možete jesti svežu ribu. Izbor smeštaja u Sikiji su apartmani, mali hoteli i kampovi. Mesto Sikija ima ambulantu, supermarket i nekoliko prodavnica u kojima možete kupiti sve što vam je potrebno.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos se nalazi na Sitoniji i predstavlja veliko, živopisno mesto koje je od Soluna udaljeno 115 km. Agios Nikolaos vredi posetiti za popodnevnu šetnju uskim kaldrmisanim uličicama ili za obrok u tradicionalnim tavernama koje se nalaze na glavnom trgu.

Mesto je udaljeno od mora tako da su za preporuku plaže u regionu Trani Ammouda Beach i Akti Salonikiou sa kristalno čistom vodom. U Agios Nikolaosu, tradicionalne kuće i crkve Svetog Đorđa i Svete Paraskeve su primeri narodne arhitekture..

Metamorfozis

Malo tiho mesto Metamorfozis uzdiže se iznad duge plaže, idealno je za odmor bez buke i gužve. Kristalno čista voda i plaža okićena ‘’ plavom zastavicom ’’, oduševiće svakog posetioca.

Maslinovo ulje i med, koje proizvodi lokalno stanovništvo, može se kupiti u njihovim pradavnicama i vrhunskog je kvaliteta.

Pirgadikija

Pirgadikija je primorsko mesto koje je izgrađeno na brdu sa pogledom na Svetu Goru i Sitoniju. Prelepe, ultra čiste plaže u ovoj oblasti su magnet za grčke i strane turiste.

Izbor smeštaja u Pirgadikiji je ograničen jer ima malo apartmana i hotela. U Pirgadikiji postoji mala luka gde možete uživati i jesti svežu ribu u tavernama u okolini.